Internal Surfaces

from 1

Γυψοσοβάς

Ποιό είναι το ζητούμενο;

Το επίχρισμα σε μια τοιχοποιία είναι απαραίτητο γιατί προσφέρει την απαιτούμενη προστασία από τις καιρικές συνθήκες (βροχή, αέρας, παγωνιά, κλπ) και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Παράλληλα καλύπτει τις κατασκευαστικές ατέλειες, ομαλοποιεί την πρόσοψη του κτιρίου και αναδεικνύει την αισθητική του.

Το σύστημα σοβατίσματος στις εσωτερικές επιφάνειες με τα συνήθη επιχρίσματα βάσεως τσιμέντου απαιτεί προετοιμασία του υποστρώματος με πεταχτό σοβά αλλά και εφαρμογή στόκου σπατουλαρίσματος για να δημιουργήσει μια αρκετά λεία επιφάνεια έτοιμη για βάψιμο. Η συγκριμένη διαδικασία αυξάνει και το χρόνο αποπεράτωσης του έργου αλλά και το τελικό κόστος.

Πώς το αντιμετωπίζουμε;

Η εφαρμογή του γυψοσοβά NHP 260 προσφέρει μέσα σε μία μόνο μέρα τελική επιφάνεια με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, σε μια στρώση, χωρίς πεταχτό σοβά και σπατουλαριστό, έτοιμη για βάψιμο.

Προϊόντα που χρησιμοποιούμε

NHP 260

GLX 290

GLX 298

Αντιαλκαλικό υαλόπλεγμα επιχρισμάτων

Γαλβανισμένα αντιαλκαλικά γωνιόκρανα

Βήματα

Προετοιμασία του υποστρώματος:

Διασφαλίστε ότι το υπόστρωμα είναι στεγνό, στερεό, σταθερό, απαλλαγμένο από σαθρά υλικά, σκόνες, χρώματα, κεριά και έλαια. Κόψτε και αφαιρέστε οποιεσδήποτε προεξοχές από μεταλλικό οπλισμό σε βάθος 1 cm από την επιφάνεια και να ασταρώστε τις. Πριν την έναρξη της εφαρμογής διαβρέχετε καλά τις επιφάνειες με νερό.

Οι πολύ απορροφητικές επιφάνειες (π.χ. πορομπετόν) ασταρώνονται με το αστάρι της THRAKON GLX 290. Οι λείες επιφάνειες, οι επιφάνειες πολυστερίνης, οι χαμηλής απορροφητικότητας επιφάνειες (σκυρόδεμα, εμφανή μπετά) κ.τ.λ. ασταρώνονται με το ειδικό αστάρι της THRAKON GLX 298 και αν είναι απαραίτητο τοποθετείται ειδικό αντιαλκαλικό υαλόπλεγμα επιχρισμάτων.

Τοποθετήστε υαλόπλεγμα και γεφυρώστε τις συνδέσεις διαφορετικών δομικών υλικών όπως:

  • δοκάρια και κολώνες με τούβλο ή YTONG
  • σενάζ και πρέκια με τούβλο ή YTONG
  • θερμομονωτικές πλάκες (εξηλασμένη ή διογκωμένη πολυστερίνη, πετροβάμβακα, υαλοβάμβακα) με τούβλο ή YTONG
  • αφρός πολυουρεθάνης με YTONG και σκυρόδεμα
  • κανάλια ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων

Τα κανάλια υδραυλικών ή ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων κλείνονται με μίγμα τσιμέντου – άμμου προκειμένου να προστατευτούν τα μεταλλικά μέρη από την επαφή με τον γυψοσοβά. Πάνω από τα κανάλια τοποθετείται πλέγμα. Στις ακμές των τοίχων, των δοκαριών παραθύρων και λοιπών ανοιγμάτων τοποθετούνται και αλφαδιάζονται γωνιόκρανα, ενώ στα μεγάλα ανοίγματα των τοίχων μεταλλικοί οδηγοί, προκειμένου να εξασφαλισθούν η ευθυγράμμιση της τελικής κατασκευής και η αντοχή των ακμών. Τα γωνιόκρανα και οι οδηγοί πρέπει να είναι κατάλληλα γαλβανισμένα, ενώ κατά την εφαρμογή πρέπει να προσέχουμε την φθορά τους, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα δημιουργηθούν διαβρώσεις με δυσάρεστες συνέπειες.

Σε τοίχους που έχουν κατασκευαστεί με πορομπετόν ή άλλα δομικά στοιχεία που συνδέονται μεταξύ τους με εγκοπές και χωρίς λάσπη ή κόλλα, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο κενό που υπάρχει μεταξύ τους, και το οποίο δεν πρέπει να είναι πάνω από 5 mm.

Εάν θέλετε να σοβατίσετε πάνω σε πλαστικές ή μεταλλικές επιφάνειες ή πάνω σε εξέχοντα στοιχεία (καλώδια, υδρορροές, κ.τ.λ.) πρέπει να χρησιμοποιήσετε μεταλλικό πλέγμα (π.χ. νευρομετάλ).

Στις γωνίες των ανοιγμάτων (σε πόρτες, παράθυρα, κ.α) τοποθετήστε μια λουρίδα υαλοπλέγματος κάθετα ως προς την διαγώνιο του ανοίγματος. Τοποθετήστε επίσης και μία λωρίδα υαλοπλέγματος κατά μήκος του πρεκιού και μία κατά μήκος της ποδιάς του παραθύρου.

Η τοποθέτηση του πλέγματος θα πρέπει να γίνεται στα 2/3 του πάχους του σοβά προς τα έξω. Αυτό πρακτικά επιτυγχάνεται εάν εφαρμόσετε πρώτα μια στρώση σοβά ΝHP 260, στη συνέχεια τοποθετήσετε το πλέγμα προσέχοντας να είναι τεντωμένο χωρίς τσακίσεις, και στο τέλος καλύψτε με άλλη μια στρώση του σοβά.

Γωνιόκρανα:

Συνιστάται η χρήση ανοξείδωτων ή γαλβανισμένων αντιαλκαλικών γωνιόκρανων, οδηγών ή πλεγμάτων προς αποφυγή διαβρώσεων. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γωνιόκρανα από πλαστικό (PVC). Για τη στήριξή τους συστήνεται να χρησιμοποιήσετε το ίδιο υλικό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για σοβάτισμα. Τα γωνιόκρανα αλφαδιάζονται ώστε να εξασφαλιστούν, κατακόρυφες και οριζόντιες ακμές στους τοίχους.

Εφαρμογή επιχρίσματος:

Εφαρμόζεται σε πάχος από 8mm μέχρι 2,5 cm σε ένα χέρι. Εάν το πάχος είναι μεγαλύτερο, συνίσταται η εφαρμογή να γίνει σε δύο στρώσεις. Στις οροφές το πάχος του σοβά πρέπει να είναι 8mm – 1.5 cm.

Ο γυψοσοβάς είναι προτιμότερο να εφαρμοστεί με μηχανή συνεχούς ανάμιξης. Κρατώντας το ακροφύσιο της μηχανής κάθετα ως προς τον τοίχο, γεμίστε με την σειρά από κάτω προς τα πάνω τα διαστήματα μεταξύ των οδηγών, αλλά και τα υπόλοιπα σημεία του κτιρίου. Στη συνέχεια με την μεταλλική πήχη (σε μικρές επιφάνειες με μια αμερικάνικη σπάτουλα) εξομαλύνετε τις επιφάνειες του σοβά και δημιουργείστε επίπεδες επιφάνειες. Όταν ο σοβάς τραβήξει (μετά από μία ώρα περίπου από την εφαρμογή, και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες), ξύστε και ευθυγραμίστε την επιφάνεια αφαιρώντας το πλεονάζον υλικό. Στη συνέχεια ψεκάστε με λίγο νερό την επιφάνεια και τρίφτε την με σπογγώδες τριβίδι. Μετά από 10 -15 λεπτά και με τη χρήση μεταλλικής (αμερικάνικη) σπάτουλας λειάνετε τις επιφάνειες.

Σε γωνίες (ακμές ή εσοχές), στις γωνίες μεταξύ τοίχου και δαπέδου ή τοίχου και οροφής, χρησιμοποιείστε τα ειδικά εργαλεία (σπάτουλες και ξύστρες) προκειμένου να εξασφαλίσουμε τέλειες ακμές. Μετά από 2 ώρες όταν η επιφάνεια θα έχει σκληρύνει ψεκάστε με λίγο ακόμα νερό και με την μεταλλική σπάτουλα λειάνετε πάλι τον τοίχο δίνοντας την τελική επιφάνεια.

Όταν ο σοβάς τραβήξει τελείως (μετά από 10 – 15 ημέρες) μπορούμε να τρίψουμε τις επιφάνειες με ειδικό γυαλόχαρτο (με το χέρι ή με γυαλοχαρτιέρα) οπότε παίρνουμε μια απόλυτα λεία επιφάνεια. Οι σοβατισμένες επιφάνειες πρέπει να αερίζονται επαρκώς ώστε να στεγνώσουν ομοιόμορφα.

Εάν πάνω στην επιφάνεια του σοβά πρόκειται να τοποθετηθούν πλακίδια, τότε η επιφάνεια του σοβά στρώνεται με την πήχη και δεν προχωράτε στα επόμενα στάδια λειάνσεως έτσι ώστε να υπάρξει καλύτερη πρόσφυση. Κατά την εφαρμογή της κόλλας πλακιδίων απλώστε την στην σοβατισμένη και ασταρωμένη επιφάνεια και “χτενίστε” την σε οριζόντια κατεύθυνση.

Μετά το σοβάτισμα:

Μετά το σοβάτισμα, και ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες αλλά και σε τοίχους κάτω από δυνατό ήλιο, πρέπει να εμποδίσετε την γρήγορη εξάτμιση ώστε να αποφευχθούν τα σκασίματα. Οι σοβατισμένες επιφάνειες, όσο είναι ακόμη νωπές, θα πρέπει να προστατεύονται από την βροχή, τον αέρα και τον παγετό, προς αποφυγή των ρηγματώσεων.

Products used : ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ

from 1