Εφαρμογή πατητής τσιμεντοκονίας 2 συστατικών τσιμεντοειδούς βάσης DECOR 2K

Ποιο είναι το ζητούμενο;

Τα ολοκληρωμένα συστήματα πατητής τσιμεντοκονίας DECOR είναι η πρωτοποριακή λύση που προτείνει η THRAKON. Με τα συστήματα πατητής τσιμεντοκονίας της THRAKON, μπορούμε να διακοσμήσουμε με μοναδικό τρόπο επιφάνειες τοιχοποιίας ή δάπεδα, πετυχαίνοντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα από αισθητικής απόψεως.

Με το DECOR μπορούμε να δημιουργήσουμε χρωματιστές διακοσμητικές επιφάνειες με την παραδοσιακή κυκλαδίτικη τεχνοτροπία και το σχηματισμό νερών. Εφαρμόζεται σε οριζόντιες ή κάθετες επιφάνειες, από μπετόν, σοβά, γυψοσανίδες, τσιμεντοσανίδες και άλλα υποστρώματα μετά από κατάλληλη προετοιμασία. Είναι ιδανικό για ειδικές κατασκευές όπως πάγκοι, νιπτήρες, ντουζιέρες, πισίνες, ζαρντινιέρες, σκάλες, αλλά και για επιφάνειες που πρόκειται να δεχτούν έντονες συστολοδιαστολές (πχ. ενδοδαπέδια θέρμανση).

Το πλεονέκτημα του συστήματος της THRAKON είναι η ευκολία χρωματισμού που προσφέρει, καθώς δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να προμηθευτεί το προϊόν βάση της επιθυμητής απόχρωσης.

Προϊόντα που χρησιμοποιούμε

 • GLX 292 ή GLX 190 Αστάρια προετοιμασίας επιφάνειας
 • DECOR Πατητή τσιμεντοκονία 2 συστατικών
 • DECOR ART Χρωστικές σε υγρή μορφή
 • DECOR PRIM Αστάρι εμποτισμού τσιμεντοκονίας
 • DECOR PROTECT Βερνίκι υδατικής βάσης για προστασία τσιμεντοκονιών
 • DECOR PU VARNISH Πολυουρεθανικό βερνίκι 2 συστατικών
 • Υαλόπλεγμα CLIMAPLUS (160 g/m²)
 • WRM 525 Επισκευαστικό ινοπλισμένο κονίαμα υψηλών αντοχών R4
 • WRM 550Ταχύπηκτος επισκευαστικός σοβάς
 • DSF 353 SUPER ELASTIC Ελαστικό, επαλειφόμενο, στεγανωτικό κονίαμα 2 συστατικών
 • FMF 150 Έγχρωμος Αρμόστοκος

Βήματα

1. Καθαρισμός επιφάνειας

Πριν την έναρξη των εργασιών θα πρέπει να προστατέψουμε τις γύρω επιφάνειες, ώστε να μην λερωθούν. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα μουσαμά, ενώ στα τελειώματα της επιφάνειας εφαρμογής θα πρέπει να μπει χαρτοταινία.

pathth_tsimektokonia_1.1 pathth_tsimektokonia_1.2 pathth_tsimektokonia_1.3

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το υπόστρωμα πρέπει να είναι καθαρό, συμπαγές και όσο πιο επίπεδο γίνεται. Οι σαθροί σοβάδες (τοιχοποιία) θα πρέπει να επισκευαστούν με την χρήση του ταχύπηκτου επισκευαστικού σοβά της THRAKON, WRM 550. Επισκευή θα πρέπει να γίνεται και στα δάπεδα, σε περιπτώσεις που υπάρχουν ρηγματώσεις, με κάποιο από τα επισκευαστικά προϊόντα της THRAKON (WRM 525).

2. Στεγάνωση επιφάνειας

Στις περιπτώσεις όπου χρειάζεται να λάβουμε μέτρα προστασίας από την υγρασία, ώστε να προστατέψουμε το σύστημα της πατητής τσιμεντοκονίας από πιθανά προβλήματα στο μέλλον, συστήνεται ιδιαίτερα το παρακάτω προϊόν DSF 353 SUPER ELASTIC, επαλειφόμενο, στεγανωτικό κονίαμα 2 συστατικών, υψηλής ελαστικότητας, με δυνατότητα γεφύρωσης μικρών ρωγμών (κατανάλωση: 1,5 kg/m² ανά 1mm πάχος στρώσης).

pathth_tsimektokonia_2.1 pathth_tsimektokonia_2.2 pathth_tsimektokonia_2.3

Τα στεγανωτικά δύο συστατικών, είναι ελαστικά, αντέχουν στις συστολοδιαστολές, έχουν την δυνατότητα γεφύρωσης ρηγματώσεων δεν χρειάζονται προσθήκη νερού στην προετοιμασία τους. Η εφαρμογή του στεγανωτικού επαλειφόμενου θα πρέπει να γίνεται σε δύο έως τέσσερα χέρια, σταυρωτά, προκειμένου να πετύχουμε άριστη στεγάνωση.

Οι εφαρμογές που θα πρέπει να στεγανωθούν προκειμένου να προστατευτούν από προβλήματα υγρασίας είναι:

 • Ταράτσες και γενικότερα οριζόντιες επιφάνειες όπου πιθανόν να προκύψουν λιμνάζοντα ύδατα
 • Πισίνες και δεξαμενές νερού
 • Λουτρά και άλλοι υγροί χώροι
 • Χώροι με υδροστατικές πιέσεις

3. Αστάρωμα επιφάνειας

pathth_tsimektokonia_3.1 pathth_tsimektokonia_3.2

Επιλέγουμε το κατάλληλο αστάρι προετοιμασίας της επιφάνειας εφαρμογής, ανάλογα με την επιφάνεια για να εξασφαλίσουμε εγγυημένο αποτέλεσμα. Το αστάρι που θα επιλέξουμε δεν διαφοροποιείται ανάλογα με το εάν η εφαρμογή θα γίνει σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο.

Για απορροφητικές επιφάνειες πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το GLX 292 της THRAKON, που είναι ακρυλικό

 • αστάρι υψηλής διείσδυσης, έτοιμο προς χρήση (κατανάλωση: 50-70 gr/m²).
 • Για μη απορροφητικές επιφάνειες (μωσαϊκό, μάρμαρα, πλακάκια, εμφανή μπετά) θα χρησιμοποιήσουμε το αστάρι χαλαζιακής βάσης της THRAKON GLX 190, έτοιμο προς χρήση (κατανάλωση: 400 gr/m²).

pathth_tsimektokonia_3.3

Αφού περάσουμε το αστάρι, σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες, την επόμενη ημέρα, μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο που είναι η εφαρμογή της πατητής τσιμεντοκονίας.

4. Επιλογή απόχρωσης DECOR ART

Η THRAKON σας παρέχει τη δυνατότητα επιλογής περισσότερων αποχρώσεων διαλέγοντας τον τόνο που επιθυμείτε από την βεντάλια CLIMAPLUS της THRAKON.

5. Προετοιμασία μίγματος THRAKON DECOR

pathth_tsimektokonia_5.1 pathth_tsimektokonia_5.2 

Το πρώτο στάδιο του συστήματος, περιλαμβάνει την ανάμειξη του Β συστατικού του DECOR (ρητίνης) με την χρωστική DECOR ART.

 1. Σε καθαρό δοχείο αδειάζουμε τα 5 kg του γαλακτώματος.
 2. Κατόπιν προσθέτουμε μέσα στο δοχείο της DECOR ART μικρή ποσότητα νερού και αναδεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η χρωστική.
 3. Στη συνέχεια αδειάζουμε το περιεχόμενο του στο δοχείο που περιέχει το γαλάκτωμα. Θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αδειάσουμε όλη την ποσότητα της χρωστικής από τη συσκευασία του DECOR ART.
 4. Αναδεύουμε, χρησιμοποιώντας αναδευτήρα χαμηλών στροφών (300 στρ./λεπτό) το υγρό μίγμα για να ομογενοποιηθεί και στη συνέχεια προσθέτουμε υπό ανάδευση το σακί με τα 25 kg κονίαμα συμπληρώνοντας με την απαραίτητη ποσότητα νερού.
 5. Η ποσότητα του νερού που θα προσθέσουμε εξαρτάται από την εφαρμογή (τοίχος ή δάπεδο). Συνήθως, η εφαρμογή σε τοίχο απαιτεί λιγότερη ποσότητα νερού (και πιο σφιχτό μείγμα). Το νερό που θα προσθέσουμε κυμαίνεται ανάλογα με την επιθυμητή εργασιμότητα από 1,5 kg έως 2,0 kg, ώστε να δημιουργηθεί ένας ομοιόμορφος πολτός χωρίς σβόλους.

Κατόπιν, προχωράμε στην ανάδευση-προετοιμασία του μίγματος, ώστε να δημιουργήσουμε ένα εργάσιμο και κρεμώδες μείγμα.

 1. Αφήνουμε το μίγμα σε ηρεμία για 3 λεπτά, μέχρι να ωριμάσει.
 2. Κατόπιν το αναδεύουμε ξανά και είναι έτοιμο προς χρήση.

6. Εφαρμογή Α΄ στρώσης

pathth_tsimektokonia_6.1 pathth_tsimektokonia_6.2 pathth_tsimektokonia_6.3

Κατά την εφαρμογή της πρώτης στρώσης της πατητής τσιμεντοκονίας DECOR θα ενισχύσουμε το προϊόν με υαλόπλεγμα CLIMAPLUS (160gr/m²). Το πλέγμα θα πρέπει να τοποθετείται στην πρώτη στρώση προκειμένου να ενισχύσει την επιφάνεια εφαρμογής όταν:

 • Η εφαρμογή γίνεται επάνω σε επιφάνεια με αρμούς (π.χ. πλακιδίων) ή άλλες ανομοιομορφίες
 • Η εφαρμογή γίνεται σε υποστρώματα που πρόκειται να δεχτούν μεγάλα φορτία
 • Η εφαρμογή γίνεται σε χώρους με μόνιμη υγρασία (“υγρούς χώρους”)
 • Το προϊόν αναμένεται να υπόκειται σε υδροστατική πίεση
 • Το πάχος εφαρμογής θα ξεπερνάει τα 3mm

Απλώνουμε, λοιπόν, το προϊόν χτενίζοντας το στο κατάλληλα προετοιμασμένο υπόστρωμα (Βήματα 1-3) με φαρδιά ανοξείδωτη οδοντωτή σπάτουλα (με δόντια 5-10 mm). Η επιφάνεια εφαρμογής δεν θα πρέπει να έχει πλάτος μεγαλύτερο του ενός μέτρου (1m), ώστε η διαδικασία να γίνεται πιο εύκολα, χωρίς να κουράζεται το συνεργείο εφαρμογής.

7. Εφαρμογή πλέγματος

Στη συνέχεια, τοποθετούμε “πατητό” το πλέγμα CLIMAPLUS της THRAKON, εγκιβωτίζοντας το στη μάζα του υλικού και πιέζοντας το με τη λεία πλευρά της σπάτουλας ώστε να εξαλειφθεί η πιθανότητα να εμφανιστούν τρύπες από εγκλωβισμένο αέρα. Η πυκνότητα του πλέγματος είναι ιδιαίτερα υψηλή (160 gr/m²) ώστε να προσδώσει αυξημένες αντοχές στην εφαρμογή μας αλλά και να δημιουργήσει ένα αντιρηγματικό σύστημα.

pathth_tsimektokonia_7.1 pathth_tsimektokonia_7.2 pathth_tsimektokonia_7.3

Κατά την τοποθέτηση πρέπει να υπάρχει αλληλοεπικάλυψη των πλεγμάτων (το ένα πλέγμα να “πατάει” επάνω στο άλλο) κατά 10 cm. Εφόσον η εφαρμογή αφορά δάπεδο το μίγμα έχει βατότητα μετά από 6-10 ώρες ανάλογα τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και το πάχος της στρώσης.

Η εφαρμογή του πλέγματος ξεκινάει από την γωνία του δωματίου και απλώνεται σε όλο το μήκος, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να κόψουμε το πλέγμα και να το διαμορφώσουμε ανάλογα όπου υπάρχουν πόρτες.

8. Εφαρμογή Β΄ στρώσης

Μόλις το υλικό της α’στρώσης «τραβήξει» (δηλαδή στεγνώσει επιφανειακά χωρίς να σκληρύνει σε όλη τη μάζα του), εφαρμόζουμε τη β’ στρώση, ώστε να καλυφθεί το «μάτι» του πλέγματος. Η εφαρμογή γίνεται «νωπό σε νωπό» με λεία σπάτουλα. Προτείνουμε σε κάθε επιφάνεια (τοίχο ή δάπεδο) η εφαρμογή να ολοκληρώνεται την ίδια ημέρα, προκειμένου να μην εμφανίζονται οι ενώσεις (ματίσεις).

pathth_tsimektokonia_8.1 pathth_tsimektokonia_8.2 pathth_tsimektokonia_8.3

Εναλλακτικά, η β’ στρώση μπορεί να γίνει αφού έχει στεγνώσει εντελώς η πρώτη. Συνήθως αυτό γίνεται 6-10 ώρες μετά την εφαρμογή της πρώτης στρώσης (ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες: υγρασία και θερμοκρασία). Εφόσον μεταξύ των διαδοχικών στρώσεων έχουν περάσει πάνω από 20 ώρες, συνίσταται η εφαρμογή ενός χεριού αστάρι GLX 292 FLEX PRIM. Θα πρέπει όμως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την εφαρμογή του ασταριού, ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες, ώστε να σιγουρευτούμε ότι το υλικό έχει στεγνώσει καλά και έχει απομακρυνθεί πλήρως όλη η υγρασία από τη μάζα του.

Όταν η εφαρμογή γίνεται σε δάπεδο, προτείνεται η επίστρωση θερμομονωτικών πλακών στα σημεία όπου θα πατάει ο τεχνίτης, προκειμένου να προστατευτεί το υπόστρωμα από μικροχτυπήματα.

Το επόμενο πλέγμα θα εφαρμοστεί δίπλα στο άλλο, επικαλύπτοντας το κατά 10 cm. Στην πορεία χρησιμοποιούμε τη λεία σπάτουλα για την επιπέδωση της επιφάνειας. Το «κόψιμο» της εφαρμογής γίνεται με χαρτοταινία.

Μόλις το υλικό σκληρύνει μπορεί να τριφτεί, αν το κρίνουμε απαραίτητο, με κατάλληλο γυαλόχαρτο ώστε να αφαιρέσουμε τις γραμμές που αφήνει η σπάτουλα και να προσδώσουμε μια πιο λεία τελική επιφάνεια.

9. Εφαρμογή επιπλέον στρώσεων

Σε περίπτωση που αυτό απαιτείται από το είδος της εφαρμογής, περνάμε περισσότερες από δύο στρώσεις, μέχρι να επιτύχουμε το επιθυμητό πάχος. Η εφαρμογή σε αυτό το στάδιο γίνεται με λεία σπάτουλα.

10. Εφαρμογή τελικής στρώσης πατητής τσιμεντοκονίας

Η τελευταία στρώση είναι αυτή που θα μας προσδώσει τη διακοσμητική τεχνοτροπία. Τελική επιφάνεια μπορεί να αποτελεί και η β’ στρώση, εφόσον αυτό καλύπτει το είδος της εφαρμογής που θέλουμε να κάνουμε ή κάποια από τις επόμενες, εφόσον έχουμε εφαρμόσει πάνω από 2 στρώσεις. Εξαίρεση αποτελούν τα λεία και επίπεδα υποστρώματα όπου μπορεί να εφαρμοστεί κατευθείαν μία μόνο στρώση, πάνω στην οποία θα γίνει η διακοσμητική τεχνοτροπία (π.χ. ανακαίνιση βαμμένης τοιχοποιίας, κλπ.). Η εφαρμογή της πατητής τσιμεντοκονίας γίνεται, είτε με τη λεία σπάτουλα, είτε με οδοντωτή και στη συνέχεια επιπεδώνεται με τη λεία πλευρά της.

Η επιλογή της σπάτουλας και οι διαστάσεις των δοντιών της οδοντωτής σπάτουλας εξαρτώνται από το πάχος της στρώσης που θέλει να εφαρμόσει ο τεχνίτης, ώστε να προσδώσει την επιθυμητή τεχνοτροπία. Συνήθως για την τελευταία στρώση, εφόσον επιλεγεί οδοντωτή σπάτουλα, επιλέγουμε σπάτουλα με μικρό μέγεθος δοντιού (π.χ. 4 – 6 mm).

Συμβουλή: Πρέπει να αποφεύγουμε την εφαρμογή, σε περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες ή έντονο αέρα, καθώς ενδέχεται να δημιουργηθούν ρηγματώσεις στην επιφάνεια, λόγω απότομης εξάτμισης των υγρών του μίγματος (απότομη συρρίκνωση). Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, θα πρέπει να προστατέψουμε την επιφάνεια εφαρμογής από την απότομη ωρίμανση, χρησιμοποιώντας κατάλληλα μέσα (όπως κλιματιστικά). Ιδανικές συνθήκες εφαρμογής είναι 5°C έως 35°C και ποσοστό υγρασίας κάτω από 70%.

11. Αστάρωμα πατητής τσιμεντοκονίας

Μετά από τουλάχιστον 48 ώρες από την εφαρμογή του DECOR προχωράμε στην προετοιμασία της πατητής τσιμεντοκονίας, ώστε να δεχτεί το βερνίκι προστασίας. Θα πρέπει όμως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες, ώστε να σιγουρευτούμε ότι το από το υλικό έχει στεγνώσει καλά και έχει απομακρυνθεί πλήρως όλη η υγρασία από τη μάζα του. Ο κανόνας είναι αναμονή 1 ημέρα/mm πάχους στρώσης. Σε αυτό το βήμα, εφαρμόζουμε το αστάρι DECOR PRIM, προκειμένου να πετύχουμε την σταθεροποίηση της τσιμεντοκονίας.

12. Προστασία τελικής επιφάνειας

Το τελευταίο στάδιο της εφαρμογής του συστήματος περιλαμβάνει την επιλογή του βερνικιού προστασίας της τελικής επιφάνειας. Η επιλογή πρέπει να γίνει ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις συνθήκες έκθεσης της πατητής τσιμεντοκονίας:

 • DECOR PROTECT: Βερνίκι υδατικής βάσης για εσωτερικές ή εξωτερικές τοιχοποιίες, για τοίχους και δάπεδα, όπου δεν έχουμε στάσιμα ύδατα. Εφαρμόζεται σε 1-2 χέρια.
 • DECOR PU VARNISH: Πολυουρεθανικό βερνίκι δύο συστατικών, για δάπεδα και τις πιο απαιτητικές εφαρμογές. Προσδίδει υψηλή αντοχή σε τριβή (δάπεδα), προστατεύει από τις ακτίνες UV και ενδείκνυται για μόνιμη εμβάπτιση στο νερό (πισίνες, ντουζιέρες, ταράτσες, μπαλκόνια κτλ). Εφαρμόζεται σε 1-2 χέρια.

Η υγρασία του υποστρώματος πρέπει να είναι <4% και η υγρασία του περιβάλλοντος <65%. Επίσης η θερμοκρασία κατά την εφαρμογή και ωρίμανση του βερνικιού πρέπει να είναι από 8°C έως 35°C. Σε περίπτωση όπου έχουμε χαμηλότερες θερμοκρασίες ή αναμένεται βροχόπτωση τις επόμενες 48 ώρες, τότε θα πρέπει να αναβάλλεται η εφαρμογή.

Προϊοντικές Κατηγορίες : ΠΑΤΗΤΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΝΙΑ

Προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν: